Θεραπεία σπαστικότητας με βοτουλινική τοξίνη τύπου Α.
Ασθενείς μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν διαταραχές του μυϊκού τους τόνου στο προσβεβλημένη πλευρά με εμφάνιση χαλαρή ή σπαστικής ημιπληγίας (ή μονοπληγίας).
Στην δεύτερη περίπτωση η αντιμετώπιση της εστιακής σπαστικότητας (παθολογικά αυξημένου μυϊκού τόνου) στα προσβεβλημένα άκρα, δύναται να αντιμετωπιστεί με την τοπική έγχυση βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α.
Η συγκεκριμένη τοξίνη δρα στην νευρομυϊκή σύναψη όπου αναστέλλει την απελευθέρωση ακετυλοχολίνης. Χωρίς ακετυλοχολίνη οι μυϊκές ίνες δεν λαμβάνουν «σήμα» για διενέργεια μυϊκής σύσπασης παρά το γεγονός ότι τα νευρικά κύτταρα, λόγω διαταραχής του ανασταλτικού ρυθμιστικού μηχανισμού που τα ελέγχει, στέλνουν συνεχείς νευρικές ώσεις για μυϊκή σύσπαση.
Στο ιατρείο διενεργούνται θεραπευτικές εγχύσεις για αντιμετώπιση ασθενών με σπαστικότητα μετά από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο με υπερηχογραφική αλλά και ηλεκτρομυογραφική καθοδήγηση. Επίσης σε ασθενείς με δυσκολία μετακίνησης αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί κατ’οίκον.
Η θεραπεία δύναται να επαναληφθεί μετά από 3-6 μήνες ενώ μετά την έγχυση συνιστάται να ακολουθήσει φυσιοθεραπεία για βελτιστοποίηση του αποτελέσματος με καθοδήγηση του φυσιοθεραπευτή από τον φυσίατρο.