Παθολογία άνω μέρους επιχείλιου χόνδρου ώμου (SLAP tears) και η κλινική τους σημασία
Ο επιχείλιος χόνδρος είναι ένας ινοχόνδρινος δακτύλιος ο οποίος μεγαλώνει την επιφάνεια επαφής της κεφαλής του βραχιονίου με την ωμογλήνη και συμβάλει σημαντικά στην σταθερότητα της άρθρωσης του ώμου.
Το άνω τμήμα του χόνδρου, στην περιοχή έκφυσης της μακράς κεφαλής του δικεφάλου μπορεί να εμφανίσει ρήξη ή αποκόλληση από την ωμογλήνη. Η βλάβη του άνω χόνδρου (SLAP lesion= Superior Labrum Anterior to Posterior) ταξινομείται σε 4 βαθμούς (Grade 1-4) ανάλογα με τον βαθμό της ρήξης του χόνδρου και την παρουσία αποκόλλησης του τένοντα και εφόσον δεν συνυπάρχουν άλλες βλάβες (βλάβες Kills-Sachs, Bankart).
Παρατηρείται σε νεαρότερης ηλικίας άτομα και αθλητές (ιδίως σε ρίπτες) αλλά και σε μέσο πληθυσμό που παρουσιάζει επαναλαμβανόμενη χρήση των άνω άκρων πάνω από το κεφάλι (overhead δραστηριότητες).
Είναι σημαντικό ο κλινικός γιατρός να θέτει ΝΩΡΙΣ την διάγνωση διότι η κατάσταση αυτή μπορεί να συγχέεται (ή και να συνυπάρχει) με παθολογία στροφικού πετάλου ή τενοντοπάθεια του ώμου ενώ μπορεί εξελικτικά να οδηγήσει σε αστάθεια της άρθρωσης και επιδείνωση του πόνου.
Η κλινική εικόνα συνοδεύεται με πόνο στον ώμο σε κίνηση του άκρου πάνω από το κεφάλι ενώ μπορεί να συνυπάρχει απώλεια έσω στροφής ώμου, έκπτωση μυϊκής ισχύος του στροφικού πετάλου, αίσθηση κριγμού ή αστάθειας κατά την κίνηση του ώμου.
Η κλινική υποψία ενδυναμώνεται σε θετικές κλινικές δοκιμασίες των τεστ O’Brien, Yergason, Speed, compression rotation και aprehension όπου τα συμπτώματα αναπαράγονται με τυποποιημένο τρόπο κατά την κλινική εξέταση του δικέφαλου βραχιονίου μυ και της κίνησης της άρθρωσης του ώμου.
Η διάγνωση τίθεται με MRI αρθρογραφία και η αντιμετώπιση είναι επεμβατική (αρθροσκοπικά). Στην βιβλιογραφία η συντηρητική αντιμετώπιση έχει περιγραφεί σε μια μελέτη για ασθενείς με Grade I βλάβη (εκφύλιση του άνω χόνδρου χωρίς αποκόλληση του τένοντα του δικεφάλου) με μέτρια όμως αποτελέσματα όσον αφορά την υποχώρηση της συμπτωματολογίας.
Βιβλιογραφικές Αναφορές:
Powell S et al.The Diagnosis, Classification, and Treatment of SLAP Lesions. Oper Tech Sports Med, 2012;20 (1):46 – 56
Dodson CC, Altchek DW. SLAP lesions: an update on recognition and treatment. J Orthop Sports Phys Ther. 2009 Feb;39(2):71-80.
Edwards SL, Lee JA, Bell JE, Packer JD, Ahmad CS, Levine WN, Bigliani LU, Blaine TA. Nonoperative treatment of superior labrum anterior posterior tears: improvements in pain, function, and quality of life. Am J Sports Med. 2010 Jul;38(7):1456-61.
Klatt, Joseph, “Grade I Slap Lesion: A Conservative Treatment Approach” (2010). Physical Therapy Scholarly Projects. 527. https://commons.und.edu/pt-grad/527