Ρήξη μηνίσκου. Είναι το χειρουργείο η μόνη λύση;
Ο πόνος στο γόνατο λόγω τραυματισμένου μηνίσκου αποτελεί έναν από τους πιο συχνούς τραυματισμούς στην συγκεκριμένη άρθρωση και παρατηρείται σε νέους που ασχολούνται με ομαδικά κυρίως αθλήματα τραυματικής αιτιολογίας αλλά και σε μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες εκφυλιστικής αιτιολογίας.[1,2]
Οι μηνίσκοι είναι δύο ελαστικοί ινοχόνδρινοι ανατομικοί σχηματισμοί σε κάθε γόνατο που αποτελούνται με πεταλοειδές σχήμα οι οποίοι παρεμβάλλονται ανάμεσα στις αρθρικές επιφάνειες της κνήμης και του μηριαίου. Ο ρόλος τους έγκειται στην σταθεροποίηση της άρθρωσης , στη βελτίωση της επαφής του μηριαίου οστού και στην απορρόφηση των φορτίων.
Με την συνειδητοποίηση του ζωτικού ρόλου που παίζουν οι μηνίσκοι στην επιβράδυνση της οστεοαρθριτικής εκφύλισης της άρθρωσης του γόνατος η προσέγγιση της ρήξης μηνίσκου έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια με προσπάθεια για όσον το δυνατόν διαφύλαξη των ραγέντων μηνίσκων.
Επομένως ιδίως στους μεγαλύτερους ηλικιακά ασθενείς η πρώτη επιλογή δεν είναι η χειρουργική αντιμετώπιση αλλά η συντηρητική με κατάλληλη παυσίπονη ενδαρθρική αγωγή , σταθεροποίηση της άρθρωσης με κατάλληλο νάρθηκα με πλαϊνή ενίσχυση, οδηγίες για έλεγχο βάρους και κινησιοθεραπεία με έμφαση στην ενδυνάμωση του τετρακεφάλου και των οπίσθιων μηριαίων μυών και οδηγίες για αποφυγή επιβαρυντικών καταστάσεων (πχ βαθιά καθίσματα, γονατίσματα, ανάβαση κλίμακας).
Η συντηρητική αντιμετώπιση θα πρέπει να ακολουθείται για ένα διάστημα 3- 6 μηνών εκτός αν τα μηχανικά συμπτώματα επηρεάζουν σταθερά την κλινική εικόνα (πχ μόνιμο μπλοκάρισμα γόνατος). [3-5]
Αν τα συμπτώματα δεν υφεθούν, τότε θα πρέπει να εξετάζεται η χειρουργική αντιμετώπιση στην οποία η διαφύλαξη του τραυματισμένου μηνίσκου και όχι η εκτομή του θεωρείται πλέον η σωστότερη προσέγγιση. Οι αμερικάνοι ορθοπεδικοί πλέον έχουν περάσει από το παλιό σλόγκαν ‘if it is torn, take it out!’, στο ‘save the meniscus!’ [3-5]
1. Baker BE, Peckham AC, Pupparo F, Sanborn JC. Review of meniscal injury and associated sports. Am J Sports Med 1985;13:1-4.
2. Clayton RA, Court-Brown CM. The epidemiology of musculoskeletal tendinous and ligamentous injuries. Injury 2008;39:1338-1344.
3. Beaufils P, Becker R, Kopf S, Matthieu O, Pujol N. The knee meniscus: management of traumatic tears and degenerative lesions. EFORT Open Rev 2017;2:
195-203.
4. Yim JH, Seon JK, Song EK, et al. A comparative study of meniscectomy and nonoperative treatment for degenerative horizontal tears of the medial meniscus. Am J Sports Med 2013;41:1565-1570.
5. Mordecai SC, Al-Hadithy N, Ware HE, Gupte CM. Treatment of meniscal tears: an evidence based approach. World J Orthop 2014;5:233-241.