Οσφυαλγία
Τι είναι τα red flags. Γιατί θα πρέπει να τα γνωρίζουν όλοι οι επαγγελματίες υγείας που αντιμετωπίζουν ασθενείς με οσφυϊκό πόνο. Πότε θα πρέπει οι ασθενείς να παραπέμπονται για περαιτέρω ιατρική διερεύνηση.
Η οσφυαλγία είναι η τέταρτη πιο συχνή αιτία επίσκεψης στον γιατρό παγκοσμίως, ενώ το 80% του πληθυσμού θα εμφανίσει τουλάχιστον μια φορά στην ζωή του ένα επεισόδιο οσφυαλγίας.
Αν και στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα αίτια της οσφυαλγίας είναι μηχανικής αιτιολογίας, υπάρχουν περιπτώσεις που η κλινική συμπτωματολογία πρέπει να οδηγεί σε περαιτέρω διερεύνηση για αποκλεισμό σοβαρότερων καταστάσεων.
Τα κλινικά αυτά σημεία ονομάζονται red flags (κόκκινες σημαίες) και η παρουσία τους θα πρέπει να ανιχνεύεται, αν υφίσταται, σε κάθε περίπτωση ασθενούς με πρωτοεμφανιζόμενη οσφυαλγία μέσω λήψης ιστορικού για τυχόν παρουσία βίαιου τραύματος, ανεξήγητης απώλειας βάρους, νυχτερινού πόνου, προηγούμενο ιστορικό κακοήθειας, ανοσοκαταστολής, παρουσία νευρολογικής σημειολογίας (προϊούσας μυϊκής αδυναμίας, υπαισθησίας), δυσλειτουργία εντέρου ή κύστης.
Ο συνημμένος πίνακας περιλαμβάνει κλινικά σημεία που μπορεί να υποδηλώνουν πιθανό κάταγμα, κακοήθεια, λοίμωξη ή άλλη πάθηση με νευρολογικό υπόβαθρο.
Θα πρέπει λοιπόν, να αποτελεί απαραίτητη γνώση για όλους τους φυσιοθεραπευτές καθώς και για όλους τους επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με τον μυοσκελετικό πόνο ώστε ο ασθενής να παραπέμπεται σε ιατρική εκτίμηση και να αποφεύγεται η καθυστερημένη διάγνωση πιο σοβαρών παθολογικών καταστάσεων.