Η θεραπευτική άσκηση ως «φάρμακο» στην πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.
Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η δεύτερη αιτία θανάτου και αναπηρίας σε παγκόσμια κλίμακα.[1] Ένας στους τέσσερεις ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζουν νέο επεισόδιο με συνέπειες ακόμη μεγαλύτερη νοσηρότητα, θνητότητα.[2] Το γεγονός αυτό τονίζει την μεγάλη σημασία της δευτερογενούς πρόληψης για τους ασθενείς αυτούς και η ιατρική αντιμετώπιση έχει επικεντρωθεί (ορθώς) στην φαρμακευτική αντιμετώπιση (φάρμακά για την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερίνης, της πήξης του αίματος) αλλά ενδεχομένως και στη χειρουργική αντιμετώπιση (αγγειοπλαστική, καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή).
Όσον αφορά την μη φαρμακολογική αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων, και ιδιαίτερα την θεραπευτική άσκηση, τα evidence –based δεδομένα δεν έχουν μελετηθεί συστηματικά σε αντίθεση με την καρδιολογική αποκατάσταση και τους στεφανιαίους ασθενείς.
Σε μία μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του British Journal of Sports Medicine [3] είκοσι τυχαιοποιημένων μελετών (RCTs) ανέδειξαν στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα όσον αφορά την θετική επίδραση της θεραπευτικής άσκησης σε ασθενείς που έχουν υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο στην μείωση της αρτηριακής πίεσης, των λιπιδίων του αίματος και στην βελτίωση της ισορροπίας βάδισης και της αντοχής στην άσκηση. Η επίδραση της άσκησης σε μια κατά μέσο όρο συχνότητα 150-180 λεπτά εβδομαδιαίως επίσης ήταν ακόμη πιο αποτελεσματική στην μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας αν αυτή εφαρμοζόταν σε χρονικό διάστημα μικρότερο από τους έξι μήνες από το αγγειακό επεισόδιο.
Η παραπάνω γνώση είναι σημαντικό να επισημαίνεται και να τονίζεται από όλους τους εμπλεκόμενους επαγγελματίες υγείας γιατί δυστυχώς ακόμη η σημασία της θεραπευτικής άσκησης δεν έχει λάβει την θέση που της αναλογεί στην πρωτογενή και στην δευτερογενή πρόληψη του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Βιβλιογραφικές αναφορές:
1. World Health Organisation. The top 10 causes of death. 2015.
2. Hankey GJ, Jamrozik K, Broadhurst RJ, Forbes S, Anderson CS. Long-term disability after first-ever stroke and related prognostic factors in the Perth Community Stroke Study, 1989-1990. Stroke. 2002 Apr;33(4):1034-40.
[3] Wang C, Redgrave J, Shafizadeh M, Majid A, Kilner K, Ali AN. Aerobic exercise interventions reduce blood pressure in patients after stroke or transient ischaemic attack: a systematic review and meta-analysis. Br J Sports Med. 2019 Dec;53(24):1515-1525.